Thursday, September 14, 2006

Μπορείς;


Μετά από 16 χρόνια παρανόμου βίου ο Νίκος Παλαιοκώστας ετέθη στην αρμοδιότητα των αρχών που κρατούν στα χέρια τους μία ολόκληρη τράπουλα από εντάλματα σύλληψης. Είναι προφανές ότι θα καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Προσπαθώ να φανταστώ που θα με οδηγούσε μία ανταλλαγή ρόλων με τον Παλαιοκώστα. Δεν τα καταφέρνω. Δοκίμασε και εσύ, αν μπορείς.
Σήμερα πρέπει να τα παρατήσεις όλα και να εξαφανιστείς. Καθ’ οδόν προς την περιπέτεια υποχρεούσαι να διαπράξεις και μία ληστεία για να εξασφαλίσεις τα απαραίτητα χρήματα. Θα παραμείνεις, όμως, στην Ελλάδα. Κάθε προσπάθεια διαφυγής στο εξωτερικό θα σημάνει συναγερμό στην Ιντερπόλ και τα σύνορα θα μετατραπούν σε δαγκάνες. Θα μπορούσες να ζήσεις 16 χρόνια ως φυγάς; Χωρίς χαρτιά ή με πλαστά πιστοποιητικά. Χωρίς προοπτική και συμβατικό σχέδιο. Με μεγάλες δόσεις περιπέτειας και εφιαλτική ισορροπία. Δύσκολα. Είναι ο λόγος που οι θυελλώδεις έρωτες κοπάζουν και οι προσωπικές επαναστάσεις δεν βγαίνουν από τη μήτρα που θέλει να τις γεννήσει. Δεν φεύγεις εύκολα, δεν αποκηρύσσεις την ασφάλεια για το πάθος. Και αν διαδηλώνεις το αντίθετο, κατά βάθος το κάνεις για να ξορκίσεις τη δειλία σου.

Δεκαέξι χρόνια είναι πάρα πολλά για να τα ζεις μέρα με τη μέρα. Βέβαια τώρα, αν κοιτάξεις πίσω, στο δικό σου ημερολόγιο, δεν καταλαβαίνεις για πότε κύλησαν και έφυγαν. Είναι προφανές ότι και εσύ, με το δικό σου τρόπο, έχεις καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.