Friday, October 27, 2006

Η παρέλαση της γυφτογκουρμεδιάς


Υπάρχουν κάτι τύποι περίεργοι. Περιφέρονται ασκόπως με ύφος 10 καρδιναλίων -όχι απλών αλλά σκληροπυρηνικών από αυτούς που έτρεφε στην Αυλή του Ο Κλήμης στην Αβινιόν και δίκασε αναλόγως η Γαλλική Επανάσταση- και δηλώνουν ''ειδικοί''.
Αφού αυτοί είναι ειδικοί, όλοι εμείς εκπρόσωποι της πλέμπας (φτου) είμαστε γενικοί;
Μάλλον όχι Γενικοί από το Γενικός Διευθυντής, αλλά Γενικοί από την Γενική ούρων...Αυτοί λοιπόν οι Ειδικοί απεύχονται τον τίτλο του γευσιγνώστη που παράτολμα κι άλογα σκέφτηκαν να τους προσδώσουν οι λοιποί ειδικοί που θεωρούνται συνάδερφοι των πρώτων.
Είναι ανώτεροι και των δημοσιογράφων γεύσης, και των μαγείρων και των ζαχαροπλαστών και των sommeliers και κυρίως των εκδοτών που είναι υποχρεωμένοι, κατά πως πιστεύουν, να τους περιμαζεύουν και να ζητούν την γνώμη τους...

Αυτοί οι... Ειδικοί δεν ξέρω τελικά που ακριβώς δουλεύουν.
Δεν ξέρω καν αν δουλεύουν κάπου, γιατί σαφώς μας δουλεύουν όλους.
Είναι πανταχού παρόντες και κάθε αγένεια πληρώντες.

Αν μάλιστα τολμήσουν κάποιοι κατάπτυστοι να μην τους καλέσουν θα σηκώσουν το τηλέφωνο και μαζί με πρόσκληση θα ζητήσουν και τα ρέστα. Θα κρόζουν σαν μεταεφηβικά κοκοράκια στην κοπέλα που απάντησε στη γραμματεία και θα την κάνουν να βουρκώσει -γιατί αυτή έχει μανούλα που της έμαθε να ντρέπεται και να έχει φιλότιμο- θα απαιτήσουν συγγνώμη. Μιαν έννοια που τη γνωρίζουν μόνο όταν την περιμένουν γλοιωδώς από τους άλλους. Τελικά αφού αυτοπροσκαλεστούν θα φτάσουν στο event, καθυστερημένοι και θα διακόψουν μπαίνοντας. Θα μπαστακωθούν σε κάποιο τραπέζι και θα κοιτούν βλοσυρά τα δροσερά και καλοντυμένα κοριτσάκια της υποδοχής προσπαθώντας να μαντέψουν ποιο τόλμησε να βγάλει γλώσσα στο τηλέφωνο.

Αυτοί οι Ειδικοί κατηγορούν κι απορρίπτουν όλους τους γύρω καλεσμένους, και κυρίως δημοσιογράφους γιατί κανείς δεν είναι τόσο γνώστης όσο αυτοί.

Θα κάνουν φασαρία και θα ζητούν άλλο νερό από αυτό που προσφέρεται καθώς αυτοί έχουν κάνουλα σπίτι τους που φέρνει απευθείας νερό από την Κασταλλία.
Μετά αφού δροσίσουν την καταπιόνα τους θα βγάλουν άσχετους αυτούς που διοργάνωσαν το event, κάκιστο επικοινωνιακά αυτόν που έκανε την παρουσίαση και αφού ντερλικώσουν το φαγητό θα απορρίψουν τελείως και την επιλογή των πιάτων του μενού και τον σεφ που είναι τσούκι και δεν ξέρει τι του γίνεται.
Ο sommelier τρεις χειρότερος, άλλα αντί άλλων διάλεξε και αφού τον προσβάλουν δυο τρεις φορές θα του ζητήσουν να κάνει τον αρχαιολόγο σκαπανέα για να ξεθάψει από κελάρι του τίποτα της προκοπής να του φέρουν... γιατί ο Τσάμπας δεν έχει πεθάνει, αυτοί οι Ειδικοί τον νεκρανασταίνουν όταν είναι να φάνε και να πιούνε. Βέβαια.

Μετά με γεμάτη την μπαρδάκα κι αφού ξύσουν με το μαχαίρι την κουφάλα στην οποία ακάλεστο θρονιάστηκε ένα κομμάτι χοιρινό, θα αρχίσουν έναν έναν να θίγουν τους παρευρισκόμενους γιατί δεν ξέρουν από γεύσεις αφενός και να γράψουν αφετέρου... αφού σύμφωνα με την γνώμη τους όλοι τα παίρνουν στην πορτοφόλα και μόνο αυτοί οι Ειδικοί τα παίρνουν στο κρανίο.

Αυτοί οι Ειδικοί μετά, αφού φάνε το γλυκό, πιουν digestif, καφέ και κάνουν τράκα πούρο, όχι κάτω από Τσώρτσιλ, τοτέ θα σηκωθούν και θα φύγουν.

Δε θα δώσουν φιλοδώρημα στον παρκαδόρο, γιατί το κολώπαιδο το οδήγησε 5+5=10 μέτρα το εργαλείο τους που φυσικά δεν αγόρασαν αλλά με κάτι ανταποδοτικά το απέκτησαν τάκα -τάκα, και θα πάρουν αμέσως από το κινητό τους κατάλληλους ανθρώπους για να πουλήσουν εκδούλευση. Θα τους πείσουν ότι αξίζει ή δεν αξίζει να επενδύσουν σε πρόσωπα ή καταστάσεις. Θα πουλήσουν το ίδιο πράγμα δυο και τρεις φορές.
Μετά θα πάρουν κάποιους από τους άχρηστους που έβριζαν πριν λίγο και θα τους πουν τέτοια μουσαντένια επιχειρήματα για να τους μετεγγράψουν αλλού, που είναι πιο σοβαρά από εκεί που χαραμίζονται.

Λίγο πριν πιάσουν Εθνική Οδό, γιατί η Αττική Οδός έχει ακριβά διόδια κι ακόμη δεν έχουν βρει κορόϊδο να τους πληρώνει e-pass, με το αριστερό χέρι να κρέμεται στην άσφαλτο να φάνει το ακριβό ρολόϊ που δεν πλήρωσαν για να το αποκτήσουν θα βάλουν κλασική μουσική να τους χαλαρώσει γιατί κάτω από το καπώ είναι κι ένας αχαλίνωτος ιππόδρομος έτοιμος να τουρμπίσει..

Το επόμενο πρωί θα ρίξουν μελάνι σαν σουπιές στην αγορά για να μην καταλάβει κανείς αν η βόμβα των ανακατατάξεων έσκασε από Media Shop, Κανάλι, πολυεθνική, έντυπο ή είναι ράδιο αρβήλα για να κολώσουν όλοι και να πάρει κεφάλι ο καλύτερος.Κι αν ναι ποιος είναι αυτός;

Έτσι λοιπόν, όπως τα πιτσιρίκια στις αυλές των παιδικών σταθμών κυνηγά το ένα το άλλο σε κύκλο χωρίς να υπάρχει λόγος να κυνηγιούνται, αυτοί οι ειδικοί χαζεύουν το θαύμα τους από το θρόνο τους με την ολομέταξη γραβάτα γεμάτη λαδιές από το προηγούμενο βράδυ.

Ο Tζεπέτο ήταν πολύ σοφός άνθρωπος. Έκανε στον πινόκιο να μεγαλώνει η μύτη του κάθε φορά που λέει ψέματα. Αν η μύτη μεγάλωνε κάθε φορά που γινόταν παρέλαση κακίας και συνδρόμου πλανηταρχίας, τότε θα τους βλέπαμε γρήγορα αυτούς τους Ειδικούς της μειονοτικής υποκουλτούρας που τώρα χτυπά αλύπητα πεσκανδρίτσες, cahardonnay, mille feuilles,κι αυτούς που αγαπούν τις γεύσεις και τη δουλειά τους...

Να χτυπήσω το ντέφι μπας και τρομάζουν τα παλιοτρωκτικά και κρυφτούν εκεί που ήταν χρόνια