Wednesday, November 29, 2006

Θείος θύματος


Δεν είναι εύκολη δουλειά να είσαι θείος. Πρόκειται για μία απαιτητική ιδιότητα με αυστηρές προδιαγραφές: ο θείος καλείται να είναι φίλος και παιδαγωγός, ενίοτε και ο ενδιάμεσος ανάμεσα στο παιδί και στους γονείς. Και τα τελευταία χρόνια είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του ευρύτερου οικογενειακού κύκλου.

Σε όλες τις τραγικές ιστορίες με θύματα κάτω των 35 ετών, ο θείος θα βγάλει το μεροκάματο για τον ρεπόρτερ και την οικογένεια από τη δύσκολη θέση. Αυτό είναι λογικό καθώς οι γονείς, βυθισμένοι στην οδύνη, αδυνατούν να αρθρώσουν λέξη. Ο θείος, εκ θέσεως, πρέπει να σταθεί όρθιος. Θα ασχοληθεί με τα της κηδείας, θα προσεγγίζει, με τη συγγενική οικειότητα τους γονείς και, εν τέλει, θα αναλάβει τη βρομοδουλειά με τους δημοσιογράφους. Η ιδιότητα «θείος θύματος» τοποθετείται στην τηλεοπτική οθόνη με την πρέπουσα βαρύτητα. Ο θείος είναι βυθισμένος στην οδύνη, αλλά αυτή η μικρή απόσταση που τον χωρίζει από το θύμα του χορηγεί και την απαραίτητη δόση ψυχραιμίας που απαιτεί η κάμερα. Λένε πως σε όποιον δεν δίνει ο Θεός παιδιά, δίνει ο διάολος ανίψια-και ο ρεπόρτερ το μικρόφωνο.

Κατά τα λοιπά

  • Βλέποντας τα ελληνικά κανάλια να καλύπτουν το πρόσωπο του Φούκα, που αποκαλούν «φερόμενο ως δράστη», σκέφτομαι να πάω στον περιπτερά μου και να του πω: «ρε μαλάκα Νίκο δώσε μου τους London Times και τον Guardian».
  • Αξίζει εύφημου μνείας η αποφασιστικότητα των αρχών που αγνόησαν την αρχική εκτίμηση Τράγκα ο οποίος, προσεγγίζοντας φυσιογνωμικά τον Φούκα, πριν την ομολογία του, έκρινε πως «από το χέρι αυτού του ανθρώπου παίρνεις αντίδωρο».
  • Η αστυνομία αναφέρεται σε «υπόθεση τιμής» για το Σώμα, αλλά κατά βάθος έκλεψαν εκκλησία. Ο δράστης εκτός των άλλων είναι ένα και το αυτό με τον στόκο. Σκότωσε πέντε ανθρώπους και μετά πήγε και άφησε το όπλο σπίτι του, ενώ ο τύπος που τον είχε ειδοποιήσει για την είσοδο των κυνηγών στο χωράφι του, πήγε και μίλησε στην αστυνομία. Με όλο το θάρρος και το θράσος, σπεύδω να υποστηρίξω πως ακόμα και εγώ θα έλυνα το μυστήριο. Και τραβώντας μία βαθιά τζούρα θα έλεγα με το αντίστοιχο ύφος: «elementary my dear Defi and Louki…»