Thursday, February 08, 2007

Mία κρίσιμη επιλογή



Εχουμε πρόβλημα. Η ευθυκρισία μας χωλαίνει ξέπνοη αναζητώντας τη σωστή επιλογή. Να είναι ο Δάντης, ο Σαρμπέλ ή η Τάμτα; Την τελευταία φορά που βρέθηκα μπροστά σε αντίστοιχο αδιέξοδο ήταν όταν έπρεπε να επιλέξω μεταξύ Πλάτωνα και Αμφικράτη για τον τελικό του Survivor. Αλλά η μυστικότητα της ψήφου μου δίνει το δικαίωμα να μη σας πω ποιον ενίσχυσα τότε. Τώρα, όμως, τα πράγματα περιπλέκονται. Οι υποψήφιοι είναι τρεις και ο θεσμός έχει άλλο ειδικό βάρος, του κερατά, περί της Eurovison πρόκειται!

Σας παρακαλώ, λοιπόν, όπως μοιραστείτε τον προβληματισμό μου. Ας δούμε τους υποψηφίους έναν προς έναν.


Δάντης: όπως και να το κάνουμε, διαθέτει ένα ηθικό έρεισμα καθώς δική του σύνθεση επέτυχε την πρώτη και μοναδική νίκη στην ιστορία του θεσμού. Το να αποκλείσεις το Δάντη από τη Eurovision αντιστοιχεί με το να μετατρέπεις τον Μπαϊρακτάρη σε μπουγατσατζίδικο. Αποτελεί ασέβεια και προς το θεσμό, αλλά και προς την προσφορά του ανδρός εις το έθνος. Ο Δάντης είναι αυθεντικός Ελλην, το αίμα που ρέει στις φλέβες του μυρίζει τζατζίκι και δεσμεύεται πως αν κάνει διεθνή καριέρα, θα παραμείνει στην πατρίδα μας. Το δε τραγούδι του, υπό τον τίτλο No Madonna, δείχνει την επιμονή για επιστροφή στις ρίζες, την απόρριψη ενός κατασκευασμένου ποπ ειδώλου ως πρότυπο που καταδυναστεύει την πολιτιστική συνείδηση της νεολαίας μας. Αυτά είναι τα υπέρ. Τα κατά είναι ένα: το τραγούδι δεν ακούγεται, εντάσσεται σαφώς στη μουσική δωματίου, δηλαδή κλειδώνεις το Δάντη σε ένα δωμάτιο και τον αφήνεις να τραγουδάει.


Σαρμπέλ: δεν είναι Ελλην, αλλά πιθανή επιλογή του Yassou Maria, θα προήγαγε την τουριστική επιλογή της πατρίδας μας. Explore your senses in Greece δεν είναι το κεντρικό μας μήνυμα; Εξερεύνησε τις αισθήσεις σου στην Ελλάδα. Ολες, εκτός από την ακοή. Η μοναδική περίπτωση για να πάρει καλή θέση ο Σαρμπέλ είναι ο διαγωνισμός να προβληθεί στις 03.00 το πρωί και 50 εκατομμύρια Ευρωπαίοι να έχουν καταναλώσει από ένα μπουκάλι ουίσκι, καθοδηγούμενοι από διάθεση που θα τους προτρέπει να ανέβουν στο τραπέζι του σπιτιού τους για τσιφτετέλι, ενώ θα τους ραίνουν με τουλίπες. Αν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί αυτό, τότε ο Σαρμπέλ είναι μία καλή επιλογή.


Τάμτα: δεν είναι ελληνίδα, αλλά μας επιτρέπει να εκπέμψουμε μήνυμα πολιτικής ορθότητας, επιλέγοντας μία κοπέλα από την πρώην Σοβιετική Ενωση, επιχειρώντας ψηφοθηρικό άνοιγμα στην περιοχή. Το τραγούδι της έχει τον πολύ πρωτότυπο τίτλο With Love. Η μουσική του προέρχεται από παρά φύση διασταύρωση του Yanni και εκείνου του Σέρβου που είχε πάρει καλές κριτικές στην Κωνσταντινούπολη. Ενώθηκαν οι δυο τους και προέκυψε το τραγούδι που λέει η Τάμτα. Ακόμα και αν δεν γίνει επιτυχία στο ραδιόφωνο, θα ακουστεί πολύ σε ασανσέρ και λόμπι ξενοδοχείων. Για να κερδίσει η Τάμτα, οι 50 εκατ Ευρωπαίοι που λέγαμε παραπάνω πρέπει αντί για ουίσκι να επιλέξουν μπάφους με χαλαρή διάθεση και να θυμηθούν πως κάποτε το έτερον ήμισυ τους ήταν τριάντα κιλά πιο ελαφρύ.


Περιμένουμε με αγωνία τις σκέψεις σας. Στις 28 Φεβρουαρίου ψηφίζουμε...