Sunday, June 03, 2007

Fiction


Ενας Πολωνός βγήκε από το κώμα μετά από 19 χρόνια. Οταν το αυτοκίνητο του ανατράπηκε ήταν ένας παντρεμένος εργάτης, πατέρας τεσσάρων παιδιών. Οταν ξύπνησε ήταν ένας παντρεμένος (αυτό δεν αλλάζει ποτέ) συνταξιούχος, πατέρας τεσσάρων παιδιών και παππούς ένδεκα εγγονιών.

Πριν από 19 χρόνια η Πολωνία ήταν κομμουνιστική, τώρα την είδε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εικόνα που τον εντυπωσίασε περισσότερο είναι η αφθονία στα καταστήματα και η χρήση κινητού τηλεφώνου. Πολύ ωραία. Ας ντύσουμε τον τύπο με τσαρούχια, υποθέτοντας πως είναι Ελληνας.

Επεσε σε κώμα το 1988 και ξύπνησε σήμερα το πρωί.

Αν του ανακοινώσουν ότι η αναπηρική του σύνταξη είναι «επτά κατοστάρικα» μπορεί να πάθει εγκεφαλικό και να μην επανακάμψει ποτέ. Δεν φαντάζεται καν την ύπαρξη του ευρώ. Νομίζει πως η τηλεόραση διαθέτει δύο κανάλια-για το λόγο αυτό, άλλωστε, πλήρωσε διακόσια χιλιάρικα αγοράζοντας βίντεο. Αν ρωτήσει γιατί αυτό το σουβέρ είναι περίεργο, κάποιος θα πρέπει να του μιλήσει για το DVD. Αν μάλιστα είναι γεμάτο με mp3, το κουβάρι της σύγχυσης δεν θα ξεμπλεχτεί με τίποτα. Θα περιεργαστεί τις τηλεφωνικές συσκευές των οικείων του και θα ρωτήσει τι μέσο έβαλαν έτσι ώστε να έχουν όλοι τηλέφωνο. Για το PC έχει διαβάσει, αλλά δεν είχε δει από κοντά. Δεν μπορεί να καταλάβει, εύκολα και αμέσως, τι ακριβώς είναι το internet. Κάτι άκουσε για το παιδί του σωλήνα, αλλά όλα αυτά με την ανάγνωση του DNA αδυνατεί να τα κατανοήσει με επάρκεια. Και ακόμα δεν έχει κοιτάξει έξω από το παράθυρό του, δεν έχει δει τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν. Δεν παρακολούθησε trash TV, ούτε δελτίο ειδήσεων-ο γιατρός το απαγόρευσε προς το παρόν. Η μοναδική σύνδεση με το παρελθόν είναι πως στην πολιτική σκηνή κυριαρχούν τα ονόματα του Καραμανλή και του Παπανδρέου και πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ.

Συμπέρασμα; Αν είσαι πάνω από 35 ετών τώρα παίζεις σε μία ταινία επιστημονικής φαντασίας που θα μπορούσες να δεις στην εφηβεία σου.