Thursday, September 13, 2007

Δικό σας


Καραμανλής στο Αγρίνιο: επαναλαμβάνει, μακριά από το μικρόφωνο, το σύνθημα που φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι. «Ολη η Ελλάδα είναι μπλε». Παλιό. Γεννήθηκε στις κερκίδες του Καυτατζογλείου από τους οπαδούς του Ηρακλή και μεγάλωσε στην Πορτογαλία, όταν οι Ελληνες υποστήριζαν ρυθμικά πως «όλη η Ευρώπη είναι μπλε».

Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη: διακόπτει την ομιλία για να ακουστεί καλύτερα το τραγούδι από την πλατεία με ευδιάκριτη ονομασία προέλευσης, τη Θύρα 4 της Τούμπας.

Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί χαμογελούν και δίνουν το λόγο στο πλήθος. «Δικό σας»...

Μία μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση είναι ο ιδανικός τόπος για να ζευγαρώσει το γήπεδο με το νυχτερινό κέντρο, έχουν, άλλωστε, σε πολλά σημεία, κοινό κώδικα συμπεριφοράς. Να, ρίξτε μια ματιά στην πλατεία, από την κάμερα στο γερανό. Ακούγονται συνθήματα και ας μην υπάρχει αντίπαλος. Εντάξει, δεν έχουν περιλάβει, ακόμα, τις μάνες στελεχών του αντιπάλου, αλλά φανταστείτε τι θα γινόταν σε ένα δημόσιο debate, παρουσία οπαδών. Και ο αρχηγός βγαίνει στην εξέδρα με τον τρόπο που ο σταρ ανεβαίνει στην πίστα: ακούγεται μουσική και δίνεται στους θαυμαστές ο απαραίτητος χρόνος για να εκφράσουν τον ενθουσιασμό του. Μη σας εκπλήσσει η σύμπτωση, λίγο ως πολύ το κοινό είναι ίδιο στην πλατεία, στην κερκίδα και στα πρώτα τραπέζια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διαπρέπουν στην εκλογική μάχη πρώην αθλητές και εν ενεργεία καλλιτέχνες. Δυστυχώς, για τους λάτρεις του καλού θεάματος, δεν ισχύει το αντίστροφο: να φεύγεις από την πολιτική για να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στην πίστα. Θα ήταν υπέροχο