Monday, March 19, 2007

Δύο μικρές ιστορίες

(Αφορμή για να γραφτούν αυτές οι ιστορίες είναι η πρόσκληση από τον Leon / Σου τα χα πει και τη Mathilde. Αργότερα, μαζί με τους συνεταίρους μου εδώ, θα παρουσιάσω και τις αγαπημένες μου ταινίες, πάσα που πήρα από τον Pampakis. Σας ευχαριστώ όλους σας!)


Προπατορικά τραύματα

Ήταν μόνη της στο μπαρ και έπινε. Κατάσταση άβολη τόσο για εκείνη, όσο και για τους άντρες θαμώνες. Ένιωθε αμηχανία, στο βλέμμα τους. Γρήγορα αποφάσισε να φύγει και να περπατήσει. Η διαδρομή που πάντα την χαλάρωνε ήταν γύρω από τον ποταμό και η αγαπημένη της στάση για τσιγάρο πάνω στη γέφυρα.

Περπατούσε μόνη της στους έρημους δρόμους. Τελικά, είχε πιει αρκετά. Ένιωθε αστάθεια στο βήμα της, αλλά αυτό την χαλάρωνε, της έδινε περισσότερη ελευθερία στη σκέψη. Ίσως τη βοηθούσε να πάρει αυτήν την απόφαση που τόσο καιρό την παίδευε. Έπρεπε να φύγει από το σπίτι. Δεν ήταν ερωτευμένη μαζί του. Ένα μεγάλο μέρος όλα ετούτα τα χρόνια το πέρασε με το να λυπάται και να δίνεται. Τίποτε άλλο. Ώσπου γνώρισε τον άλλο. Όχι δεν είχαν ερωτική σχέση. Αλλά της ήταν αρκετό, τουλάχιστον για τώρα, ότι το πρωί που ξυπνούσε τον σκεφτόταν και χαμογελούσε. Ήθελε να είναι όμορφη γι΄αυτόν και ας μην τον ήξερε ο ίδιος. Αυτές οι απότομες αναχωρήσεις και αφίξεις συναισθημάτων την είχαν γλυκά παραλύσει. Δεν την ένοιαζε όμως, το μόνο που ήθελε ήταν να φύγει από το σπίτι και από τον άντρα της. Έπρεπε να του μιλήσει. Να του εξηγήσει ότι αγάπη γι΄αυτήν σημαίνει χάνομαι, και θέλει να το βρει αυτό το συναίσθημα. Τα δύο μεγάλα χαρτόνια, στάθηκαν σύμμαχος της. Θα ξεκινούσε το ίδιο το βράδυ να μαζεύει τα πράγματά της και το πρωί θα του μιλούσε…


Το σπίτι του καθηγητή

Το σπίτι αυτό, από μόνο του ήταν μία προσωπική εξορία για τον καθηγητή. Ήταν πολλά χιλιόμετρα μακριά από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ήταν όμως επιλογή του. Μετά το θάνατό της γυναίκας του, ήθελε να μείνει μακριά από την φασαρία των φοιτητών του. Του θύμιζε έντονα εκείνη. Έτσι τουλάχιστον, είπε σε όλους. Όταν ζούσε, είχε τη συνήθεια να καλεί συχνά στο σπίτι φοιτητές του άντρα της.

Ο πραγματικός λόγος της απομάκρυνσής του όμως, ήταν άλλος. Ο έρωτάς του για μία πολύ νεότερη παντρεμένη γυναίκα. Τη λένε Μαρία και όποια κι αν είναι τα βάσανά της τα κρατάει φυλαγμένα πίσω από ένα ανέκφραστο οστεώδες πρόσωπο από εκείνα που τελικά φανερώνουν μία απέραντη μοναξιά. Υπάρχει κάτι το συναρπαστικό για τον καθηγητή στο πρόσωπο αυτής της γυναίκας. Είχε χάσει κάθε αναστολή και τώρα είχε αλλοφρονήσει εντελώς. Απεγνωσμένα προσπαθούσε να κρατηθεί από το κομματιασμένο του κύρος και ξεζούμιζε την νεανική της λάμψη.

Σε γενικές γραμμές, ο καθηγητής παρέμενε κομψός και γοητευτικός κι ας ήταν εξήντα πέντε ετών. Είναι μετρίου αναστήματος, όχι ιδιαίτερα μυώδης. Είναι σαφής πάνω του ο παλμός του αθλητή, βλέπετε έχει καθημερινή συνήθεια να πηγαίνει στο στάδιο του πανεπιστημίου και να τρέχει αρκετά χιλιόμετρα. Συνήθεια που παρέμεινε από τον καιρό που ήταν αθλητής. Τα κοντοκομμένα μαλλιά του έχουν πια το χρώμα του χυλού. Βαθιές ρυτίδες είναι σκαμμένες στις δύο άκρες του στόματος του και τα πρασινωπά χρυσοκάστανα μάτια του λάμπουν όταν φτάνει η Τετάρτη, ημέρα συνάντησης με τη Μαρία.

Όταν φτάνει εκείνη η μέρα, στην αρχή μιλάνε συνέχεια. Η Μαρία του κάνει ερωτήσεις για πολλά θέματα, βλέπετε δεν έχει σπουδάσει, είναι μία απλή καθαρίστρια. Καρφώνει τα μάτια της πάνω του και ρουφάει τα λόγια του. Για τον καθηγητή η Μαρία είναι το τυχερό του αστέρι. Όταν ο καθηγητής τη ρωτά τι θέλει από αυτόν, εκείνη του απαντά “μόνο λίγη συντροφιά” και συνεχίζει “ίσως λίγη γνώση, λίγη τρυφεράδα στο σεξ, μην ανησυχείς τίποτε παραπάνω”. Δεν είναι πονηρή η Μαρία, στο κρεβάτι όμως είναι πονηρή με όλη τη σημασία της λέξης. Με μια πηγαία φυσική πονηριά, που παίζει τον πρώτο ρόλο, το δεύτερο τον παίζει η τόλμη της υπέρβασης των ορίων. Η σάρκα του ρουφάει τα πάντα, η σάρκα της βλέπει τα πάντα.

Είναι ένας άντρας 65 ετών και είναι μία γυναίκα 37 ετών. Δεν είναι καθήγητής της και δεν είναι μαθήτριά του. Παίρνει βιάγκρα για να μπορεί να την γαμήσει. Όλη αυτή την ταραχή, όλη αυτή την ευτυχία την οφείλει σε αυτή τη γυναίκα.

Άραγε ο επιθεωρητής της ασφάλειας θα τα καταλάβει όλα αυτά;
Θα καταλάβει γιατί σκότωσε τον άντρα της Μαρίας;