Saturday, November 10, 2007

Ας μη χαθεί η ευκαιρία


Η υπόθεση των Ζωνιανών τραβάει από τα μαλλιά και εκθέτει, για άλλη μια φορά στη χλεύη μας, την έλλειψη εθνικής στρατηγικής και την απουσία τεκμηριωμένων σχεδίων ανάπτυξης.

Πριν από λίγες μέρες τα Ζωνιανά διέθεταν αφειδώς χασίς και κόκα. Δεν διέθεταν αστυνομική παρουσία. Με μερικές εκατοντάδες γυναίκες από την πρώην Σοβιετική Ενωση, το Αμστερνταμ θα διεγράφετο αυτομάτως από τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Με δεδομένη δε και τη μακρά περίοδο καλοκαιρίας που απολαμβάνει το νησί, για οκτώ μήνες το χρόνο χιλιάδες τουρίστες θα ανέβαιναν τον Ψηλορείτη και θα κατέβαιναν με οχτάρια. Κατά κάποιον τρόπο θα αναβίωνε η τουριστική έλξη που ασκούσαν τα Μάταλα της Κρήτης, επενδεδυμένη, ασφαλώς, από τις απαιτήσεις της σύγχρονης τουριστικής βιομηχανίας.

Ασφαλώς το μειονέκτημα που προέκυψε από την άστοχη ενέργεια των αστυνομικών αρχών μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Αν ρίξετε μια ματιά στις ανταποκρίσεις των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, θα διαπιστώσετε ότι αρέσκονται να περιγράφουν την «Κολομβία της Ελλάδας». Αν η αστυνομία αποχωρήσει εγκαίρως από το χωριό, τότε η διεθνής τουριστική αγορά θα έχει την ευκαιρία να επεξεργαστεί το έμμεσο διαφημιστικό μήνυμα και να προγραμματίσει εγκαίρως τις κρατήσεις για το ερχόμενο καλοκαίρι.