Thursday, February 01, 2007

Βαρώνοι της ελιάς


Η φύση είναι σοφή. Η κόκα ως φυτό δεν φύεται στην πατρίδα μας διότι, ούτως ή άλλως, διαθέτουμε, εντυπωμένη στο εθνικό γονίδιο την ευδαιμονία και τη θετική διάθεση που προσδίδει η χρήση των φύλλων της. Η φύση μας προίκισε με ελαιόδενδρα. Τέσσερις χιλιάδες χρόνια μετά την επαφή του πρώτου Ελληνα με τις ελιές, ανακαλύψαμε πως το φύλλο του δένδρου κρύβει θεραπευτικές ιδιότητες δια πάσα νόσο-όχι και δια πάσα μαλακία, αυτή είναι ανίατος.
Η αργοπορία δεν συνεπάγεται, απαραιτήτως, και κάτι κακό. Και η Κόρινθος εδώ και 2.000 χρόνια στην ίδια θέση είναι, αλλά μόλις πρόσφατα φτιάξαμε δρόμο.


Η φραπελιά, λοιπόν, διαθέτει θαυματουργές ιδιότητες. Αποτοξινώνει τον οργανισμό, απαλλάσσει από τα καρκινώματα και χαρίζει ευεξία. Υπάρχει, βέβαια, ο κίνδυνος να προσβληθείς από δάκο και μουχρίτσα, αλλά σύντομα το ΙΚΑ θα διαθέσει και γεωπόνους. Δυστυχώς, όμως, τα οργανωμένα συμφέροντα, υποκινούμενα από τις φαρμακοβιομηχανίες, συνεγείρουν τον κρατικό μηχανισμό καταστολής που θέτει τη φραπελιά υπό διωγμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αρχικά η Πολιτεία, δια της κρατικής τηλεόρασης και της κυρίας Αννας Δρούζα, εξήρε τις ιδιότητες του σκευάσματος και τόνωσε το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Σήμερα στην αγορά ένα κιλό φύλλα κοστίζει περισσότερο από ένα κιλό καρπού. Πράγματι, η αγοραστική αναντιστοιχία μεταξύ φύλλου και καρπού συναντάται παγκοσμίως μόνο σε δύο φυτά: στην ελιά και στην κόκα. Μήπως, λοιπόν, ανατέλλει η ευκαιρία και εμείς δεν τη βλέπουμε φορώντας γυαλιά ηλίου πάνω από τις παρωπίδες; Τεράστια φορτία με φύλλα ελιάς θα ταξιδεύουν με ελληνικά γκαζάδικα προς τις μεγάλες αγορές του πλανήτη. Αρκεί να πιάσουμε τη μισή τιμή της κόκας και έχουμε λύσει το πρόβλημα. Εννοείται πως μέσα σε λίγα χρόνια οι Κολομβιανοί βαρώνοι θα ψάχνουν δουλειά. Το φύλλο της ελιάς θα προσφέρεται σε σκόνη για σνιφάρισμα, σε ωραία πράσινα χαπάκια ως εναλλακτικό τριπάκι, θα καπνίζεται ως έχει και, άμα λάχει, θα χορηγείται και ενδοφλεβίως. Η Olive Oil θα αφήσει τον Popeye και ο Σημίτης θα γίνει sex symbol.