Wednesday, March 14, 2007

η all my life προσκάλεσε τα χρώματα & εγώ τις λέξεις


Το Λευκό, κυρίαρχο στην μία πλευρά, φύλακας του Φωτός, κι εκπρόσωπος όλων των χρωμάτων, όπως το ουράνιο τόξο ή ο δίσκος του Μύρωνα.
Και γίνεται άσπρο, ηχηρό κι ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις...

Το άσπρο πιόνι.
Ας μην υποτιμάται ως απλό πιόνι. Αν μπορούσε να συνταυτιστεί με το συλλογικό ασυνείδητο τότε εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι με την σωστή καθοδήγηση, την μελετημένη στρατηγική και τις προσεκτικές κινήσεις, ένα απλό και καθόλου απλοϊκό πιόνι ανατρέπει την παρτίδα.

Ο άσπρος πύργος.
Ακόμη και το κάστρο του παραμυθιού μπορεί να μετατραπεί σε φυλακή αν κλειστούν οι διέξοδοι. Το λευκό είναι το χρώμα της ψυχής. Η ίδια η ψυχή μπορεί ν’ αποφασίσει αν θα επιτρέψει στο φως να περάσει μέσα και να γεμίσει το χώρο με λάμψη. Η ωριμότητα ζητά την ασφάλεια στο φως, το έμβρυο όμως δεν εγκαταλείπει το σκοτάδι της μήτρας, από φόβο…

Ο άσπρος στρατηγός.
Καλείται να υπερασπιστεί τον Βασιλιά και την Βασίλισσα του. Το λευκό είναι η καθαρότητα της σκέψης του, η ακεραιότητα των αποφάσεων του. Το λευκό είναι η καθαρή του πάλη, η ευγενής μάχη κι η αισιοδοξία για τη νίκη.
Ο στρατηγός όσες περγαμηνές κι αν έχει, όσες νίκες κι αν έχει φέρει θα πείσει το Βασιλιά του για έναν νέο πόλεμο από την αυτοπεποίθηση που θα φανερώνει το βλέμμα του.


Ο άσπρος ίππος.
Κάνει την κίνηση της ορθής γωνίας. Αντιπρόσωπος της καθαρής γεωμετρίας. Ευφυής και μεγαλόπρεπος. Κινείται σύμφωνα με τη σοφία της ορθής σκέψης και τον καλπασμό της υπεροχής. Το λευκό άλογο νιώθει πληρότητα με τις δεξιότητες του αναβάτη του.

Η άσπρη Βασίλισσα.
Κοιτά πάντα στα μάτια. Κατέχει ως απόλυτο θηλυκό τη γλώσσα του σώματος. Ωστόσο χειρίζεται και προτιμά την ευθύτητα της διεισδυτικής ματιάς, του διαπεραστικού κι επιβλητικού βλέμματος. Η γυναικά του Βασιλιά είναι και φαίνεται, η ήρεμη δύναμη.

Ο άσπρος Βασιλιάς.
Είναι πίσω. Μένει εκεί για να βλέπει όλη την εικόνα. Το νόημα ενός μεγάλου εξπρεσιονιστικού πίνακα φαίνεται μόνο αν κοιτάς από μακριά. Έχει την οπτική του λευκού γλάρου, βλέπει πιο καθαρά από ψηλά. Όσο ανεβαίνει αποκτά την αληθινή διάσταση της πραγματικότητας. Αφήνει για άλλους τα μικρά, κυβερνά για τα μεγάλα.
Ξαπλώνει στη σκακιέρα μόνο όταν ηττηθεί από έναν αξιότερο αντίπαλο...
*προσεχώς θα φλερτάρει με το αγαπημένο του Μαύρο