Thursday, March 01, 2007

Yassou!


Η ελληνική διάσταση της Eurovision σε προτρέπει να πάρεις γενναίες αποφάσεις. Εγώ, ας πούμε, προχωρώ ήδη στη δημιουργία offshore εταιρίας και στην αγορά ηλεκτρογεννήτριας για τις ενεργειακές ανάγκες μου. Πιο απλά, η ΕΡΤ θα μου πάρει όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα για τη Eurovision 2008 που δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν οι Καμπουράκης-Οικονομέας, καθώς τα τηλεοπτικά ζεύγη τείνουν πλέον να εξαντληθούν.


Δεν έχω πρόβλημα με τη συμμετοχή του Σαρμπέλ, ασχέτως αν σιωπηρώς υποστήριζα την Τάμτα. Ας πάει ο Σαρμπέλ, κομίζοντας πολιτικό μήνυμα για την αποδοχή, από την ελληνική κοινωνία, των metrosexual αγοριών με αίμα υψηλής περιεκτικότητας σε γονίδια μετανάστη. Ουδόλως με ενοχλεί, όπως και τους περισσότερους συμπατριώτες. Απαντες, άλλωστε, συμφωνούμε ότι η εκπροσώπηση της χώρας στη Eurovision είναι λιγότερο σοβαρή υπόθεση από την ανάδειξη του σημαιοφόρου στο σχολείο της Νέας Μηχανιώνας. Φανταστείτε, για παράδειγμα, η κριτική επιτροπή να υιοθετούσε τη λογική Ψωμιάδη: στο Ελσίνκι θα πήγαινε ο Πασχάλης Τερζής με μπαλέτο από το Λύκειο Ελληνίδων.

Το πρόβλημα βρίσκεται στο τραγούδι του συμπαθούς Σαρμπέλ. Λέγεται «Yassou Maria». Με δεδομένο το συντονισμένο βομβαρδισμό από τα ραδιόφωνα, είναι μαθηματικά βέβαιο πως μέχρι και το Μάϊο, όλες οι Μαρίες της επικράτειας θα προσφωνούνται μελωδικά με τον αυτό τρόπο. Μπορεί να σιχαίνεσαι το τραγούδι, αλλά όταν συναντάς Μαρία, θα της λες «Yassou vre Maria».


Το τραγούδι αυτό έχει μόνο μία πιθανότητα να κερδίσει. Να γίνει διακοπή ρεύματος στη Φινλανδία, ο διαγωνισμός να ξεκινήσει με πεντάωρη καθυστέρηση και ο Σαρμπέλ να εμφανιστεί στην πίστα γύρω στις 3 τα ξημερώματα συνοδευόμενος από λουλουδούδες. Παραλλήλως οι ελληνικές πρεσβείες ανά την Ευρώπη θα πρέπει να εφοδιάσουν κάθε νοικοκυριό με τις κατάλληλες ποσότητες αλκοόλ και ναρκωτικών για τις νεαρότερες ηλικίες.

Η δεύτερη περίπτωση να βρεθεί πρώτο το τραγούδι μας, είναι να ψηφίσει πρώτη η Κύπρος και μετά να τελειώσει ο διαγωνισμός. Αλλη πιθανότητα αδυνατώ να βρω.


Από την άλλη πλευρά, η επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού, αλλά και η αισθητική του show που παρακολουθήσαμε, είναι απολύτως εναρμονισμένες με το έργο και την πολιτεία της σημερινής διοίκησης στην ΕΡΤ. Κιτς και μπιχλιμπίδια, τίποτα παραπάνω. Η μελωδία του, όμως, είναι ιδανική για μία συγκέντρωση των συμβασιούχων που απομάκρυνε ο πρόεδρος Παναγόπουλος. Το event θα λάβει χώρα έξω από την πύλη της ΕΡΤ και εκατοντάδες άνθρωποι θα λικνίζονται και θα μουτζώνουν στο ρυθμό του «Yassou vre malaka».